Lübeck

Een weekend weg naar Lübeck

Lübeck is een hazestad in het noorden van Duitsland. Er wonen meer dan 200.000 inwoners. Dit is behoorlijk minder dan de grote steden in heel Duitsland, maar daarom is de stad niet minder interessant om te bezoeken. Wel heeft de stad één van de meeste inwoners van Noord-Duitsland.

Lübeck is zeer aangenaam om naartoe te gaan voor een weekendje weg of een midweek. De oude binnenstad heeft een middeleeuwse achtergrond en behoort daardoor al sinds 1987 tot de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lübeck voor toeristen

De ligging van Lübeck is uitstekend voor toeristen. De dichtstbijzijnde grote steden zijn: Hamburg, op ongeveer 65 kilometer ten zuidwesten gelegen; Kiel, op ongeveer 78 kilometer ten noordwesten gelegen en Schwerin, op ongeveer 68 kilometer ten zuidoosten gelegen. Sinds april 2012 is Lübeck lid van de Europese grootstedelijke regio van Hamburg. De Hanzestad wordt ook wel "de stad van de zeven torens" genoemd, of ook "de poort naar het noorden".

Wandelliefhebbers kunnen het leuke, Europese wandelpad E6 volgen dat door de stad loopt. Het pad volledig uitwandelen zal een uitdagende klus zijn, want ze loopt van de Middellandse Zee naar Finland!

De Holstentor

Het symbool van de stad is ongetwijfeld de Holstentor. Het is een prachtige, gotische toegangspoort die uit 2 torens bestaat. De Holstentor werd gebouwd in de 15e eeuw en werd al verschillende keren gerenoveerd. Vroeger had de stad meerdere indrukwekkende torens, maar die zijn, buiten de Burgtor uit 1444, helaas gesloopt.

De Mariakerk van Lübeck

De Mariakerk, of Marienkirche in het Duits, is een zeer grote kerk met 2 torens die werd gebouwd vanaf 1250. Ze werd pas voltooid in het jaar 1351. Met een lengte van 103 meter, een hoogte van 125 meter en een oppervlakte van 3300 vierkante meter is deze Mariakerk de derde grootste kerk van Duitsland.

De Salzspeicher

De Salzspeicher zijn grote opslagplaatsen die vroeger gebruikt werden voor de opslag van zout. Zout was een zeer belangrijk product voor de stad.

Sint Annen klooster

Het Sint Annen klooster is een voormalig klooster waartoe de Kunsthalle Sint Annen behoren en het Sint Annen museum. In de Kunsthalle zijn prachtige kunstwerken te zien. Het museum bevat Retabels uit de middeleeuwen.

Hotels in Lübeck

Lübeck beschikt over meer dan 100 hotels, waaronder:

Tijdens een verblijf in Lübeck moet de marsepein er geproefd worden, want deze kent een speciale oorsprong! De benaming "Lübecker Marzipan" kreeg een beschermende oorsprongsbenaming toegekend van de Europese Unie.