Mainz

Weekend naar Mainz

Mainz is gelegen aan de oevers van de Rijn, in het westen van Duitsland. Het is de hoofdstad van de deelstaat Rijnland-Palts. De stad heeft ongeveer 200.000 inwoners. Het is een verborgen edelsteen om te bezoeken. Veel vakantiegangers vergeten deze vakantiebestemming vaak, maar ze is meer dan de moeite waard om te bezoeken.

De geschiedenis van Mainz

Mainz heeft een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat in de tijd. Ze trekt helemaal terug tot in de Romeinse tijd. Ook is de stad de geboorteplaats van Johannes Gutenberg. Hij was de uitvinder van de boekdrukkunst. Time-Life magazine aanziet dit als de grootste uitvinding van de afgelopen 1000 jaar. De drukpers van Gutenberg zorgde voor de vroegste vorm van massacommunicatie, aangezien de teksten gedrukt en verspreid konden worden. Na het verspreiden ervan kon de kennis vervolgens met een hele hoge snelheid worden verdeeld. Over de hele wereld werd de verspreiding van lezen en schrijven gemakkelijker gemaakt.

Het toerisme in Mainz

Vandaag de dag denkt de kleine, charmante stad Mainz nog dagelijks terug aan Gutenberg. Via het Gutenberg Museum wordt nog steeds een eerbetoon aan deze grote man betaald. Het is één van de oudste drukmusea ter wereld. Het museum is in het oude deel van Mainz gevestigd, tegenover de kathedraal. Ze werd in het begin van de 20e eeuw opgericht, ongeveer vijfhonderd jaar na de dood van Johannes Gutenberg. Onder de prijscollecties van het museum zijn twee kopieën van een Gutenberg-bijbel te zien. Het zijn originele, Latijnse vertalingen die Gutenberg in de 15e eeuw zelf drukte in Mainz. Er bestaan wereldwijd nog slechts 48 exemplaren van deze bijbel.

De kathedraal van Mainz werd gebouwd in een romaanse stijl. Ze staat dicht bij het historische centrum en het voetgangersplein van Mainz. Ze dateert uit de late 10e eeuw en biedt een geweldige kans om religieuze en culturele artefacten uit een heel millennium te zien.

Een rustige wandeling in de oude binnenstad is zeker aan te raden. Ze bestaat uit grote pleinen, vakwerkhuizen en een groot aantal barokke kerken. Deze zijn verweven met stijlvolle boetieks, cafés en wijnbars. Een andere leuke bezigheid is het maken van een boottochtje over de Rijn.

Hotels in Mainz

Enkele uitstekende hotels in Mainz zijn:

Ook al zijn er maar een 50 tal hotels te vinden in Mainz, een verblijf zal onvergetelijk zijn! Check ook zeker de festiviteiten vooraleer naar Mainz te gaan.