Bad Bentheim

Weekend weg naar Bad-Bentheim

Bad Bentheim is in Nederland ook wel gekend als Bentem. Dit komt doordat het gebied vlakbij Nederland ligt, dichtbij Oldenzaal en Enschede. Bad Bentheim is een stad in Duitsland dat deel uitmaakt van Nedersaksen. Er zijn iets meer dan 15.000 bewoners. De stad staat voornamelijk bekend omwille van een speciale zandsteen die er te vinden is en ook door het kasteel.

Een rijke geschiedenis met een prachtig kasteel en meer

De Graven van Bentheim lieten rond het jaar 1020 een prachtig kasteel bouwen: Kasteel Bentheim. Het kasteel werd gebouwd in de bekende Bentheimer zandsteen en staat er nog steeds. Een deel ervan is bewoond door een familie van adel en dus privé, maar een ander deel van het kasteel is toegankelijk voor het publiek. Jacob van Ruisdael, een kunstschilder, maakte 15 prachtige schilderijen van het kasteel. Uiteraard zijn er nog vele andere schilders die het kasteel gebruikten voor hun kunstwerken.

Aangezien de naam van de stad begint met "Bad" betekent dit dat het gekend is als kuuroord. In het jaar 1711 werden er namelijk zwavelbronnen gevonden die een geneeskrachtige werking hebben. Vandaar is het een erkend heilbad geworden.

De Bentheimer zandsteen waarmee het kasteel gebouwd werd, wordt ook wel Bentheimer Gold genoemd. Er wordt al eeuwen lang handel in gedreven. Vandaar dat de stad bekend staat voor deze zandsteen. Dat komt ook niet zomaar, want een gedeelte van het New Yorkse Vrijheidsbeeld werd in deze zandsteen gemaakt (de sokkel), alsook het Koninklijk Paleis op de Dam. Franzosenschlucht is de naam van de steengroeve van deze zandsteen.

Hotels in Bad Bentheim

Een korte vakantie naar Bad Bentheim is zeker aan te raden. De korte ligging bij Nederland is vooral een pluspunt. Enkele goede hotels om er te verblijven zijn:

Ook is het mogelijk om er een leuk vakantiehuis te huren. Villa Marion, Villa Fedora, Villa Eltins en Apartment Andreas II zijn daar goede voorbeelden van! Vakantiegangers die liever in een appartement verblijven kunnen dit doen in appartement Aaltine of in Ferienwohnung Andreas.

Bezienswaardigheden in en rond Bad Bentheim

Enkele bezienswaardigheden en doe-tips in en rond de stad zijn:

Voor een lang weekend dichtbij Nederland is Bad Bentheim ideaal!