Celle

Een weekend weg naar Celle

Met haar rijen houten huizen, het imposante heilige paleis en de historische oude binnenstad, is het voor de hand liggend dat Celle een populaire toeristische bestemming is voor zowel Duitse, als buitenlandse bezoekers.

Celle is gelegen in de Duitse deelstaat Nedersaksen, aan de oever van de rivier de Aller en aan de zuidelijke rand van de Lüneburger Heide. Excursies naar de Lüneburger Heide zijn zeker geschikt om vanuit Celle te ondernemen.

Tevens heeft de plaats een goede ligging om andere steden te bezoeken, zoals de nabijgelegen steden Hannover, Wolfsburg en Braunschweig. Het mystieke en legendarische Harzgebergte ligt ook op een opvallende afstand, op ongeveer anderhalf uur rijden naar het zuiden.

De geschiedenis van Celle

Celle is minstens duizend jaar oud. Het eerste schriftelijke verslag dateert uit 993. Op het einde van de 13e eeuw werd Celle een hertogelijke zetel.

In de geschiedenis was Celle de officiële residentie van de hertogen van Saksen-Wittenberg en later van Braunschweig-Lüneburg. Het kasteel werd omgebouwd tot een prachtig slot dat de zomerresidentie van de prinsen werd. Het gaat hier over de Koningen van Hannover, de voorouders van het Britse koninklijk huis van Windsor.

In 1452 stichtte Frederik de Grote er een franciscanen abdij op. 12 jaar later werd de stad opgebouwd dankzij haar monopolie op het verzenden van graan.

De heerschappij van George William in de tweede helft van de 17e eeuw was een culturele renaissance, omdat het kasteel werd omgezet tot een paleis. De versierde tuinen waren een feit en het barokke theater werd er gecreëerd. Toen de laatste Hertog van Braunschweig-Lüneburg in 1705 overleed in, kwam Celle in de handen van de prins-keizers van Hannover. De stad groeide op als een administratief en gerechtelijk centrum van de regio. Toen George, Keizer van Hannover, als George I koning werd van Groot-Brittannië, kwam Celle in het bezit van de Britse, Hannoverse lijn.

Het toerisme in Celle

Celle kwam grotendeels ongedeerd uit de tweede wereldoorlog, waardoor de oude stad nog steeds mooie gebouwen bezit. Er zijn ongeveer 450 vakwerkhuizen die dateren uit de 16e tot de 18e eeuw. Deze creëren een unieke, historische en culturele sfeer. De stad heeft 2 mooie parken, waarin het heel gezellig is om te ontspannen.

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Celle, is het paleis dat gebouwd werd in 1292. Het paleis herbergt het oudste, barokke theater van Duitsland. Het dateert uit 1675. Ook is de oude kerk van de stad de moeite waard om te bezichtigen. Eén van de oudste pubs uit Nedersaksen is tevens gelegen in Celle, de pub dateert uit 1378.

Verblijven kan in Celle bij:

Een korte vakantie in Celle is genieten!