Monschau

Een korte vakantie in Goslar

De stad Goslar ligt aan de noordoostelijke rand van het Harzgebergte. Honderden jaren geleden was het een welvarende mijnstad, via de mijnen van Rammelsberg die net aan de rand van de stad gelegen zijn. De mijnbouw heeft er meer dan 1000 jaar stand gehouden! Zilvererts, koper en lood waren zeer belangrijke producten.

Straat na straat zijn prachtig afgewerkte vakwerkhuizen te zien, hetgeen het resultaat is van de mijnen. De stad heeft het grootste aantal oude huizen in Duitsland, meer dan 1800!

Een belangrijke stad in Duitsland

Goslar was eeuwenlang één van de belangrijkste plaatsen in Duitsland. De mijnen van Rammelsberg was in de middeleeuwen de belangrijkste bron van koper voor Europa. Ze behoren tot de UNESCO werelderfgoedlijst. De oude mijnen zijn een fascinerende plek. Ze werden gesloten in 1988. Het grote mijnbouwmuseum demonstreert er de technieken en gereedschappen uit de vroegere mijnbouw.

Ook overleefde de stad de oorlogen zonder al te veel schade. Daarom zijn er nog geweldig goed bewaard gebleven gebouwen die dateren uit de middeleeuwen.

Wat te doen in Goslar

Goslar is een prachtige stad om door de kronkelende straten te wandelen en de goed bewaarde, schilderachtige huizen te bewonderen. Veel van de dorpelingen versieren hun huizen met uitgebreide (en soms nogal stoute) houtsnijwerk. Naast menselijke figuren zijn er onder andere ook engelen, demonen, dieren en mythologische wezens aan de huizen te bewonderen. Alleen al op de markt zijn hiervan mooie voorbeelden te zien.

Het stadhuis op de markt bevat een middeleeuwse hal met een prachtige sterrenblauwe plafond en gotische fresco's op de muren. Op de markt moet ook halt gehouden worden aan de klokkentoren, want dagelijks vindt er om 12, 15, 18 en 21 uur een processie van mechanische figuren uit de geschiedenis van Goslar plaats.

Een kijkje nemen bij het koninklijk paleis is tijdens een wandeling door de stad ook leuk. Dit gebouw werd in de elfde eeuw door Heinrich III gebouwd. In een klein bijgebouw van het paleis wordt de bronzen troon bewaard. Deze troon werd gebruikt door de keizers van het eerst rijk en ook door keizer Wilhelm de tweede. Eeuwen lang verbleven er verschillende Duitse keizers. Tijdens de geschiedenis was de stad een aantrekkelijke locatie voor politieke ceremonies.

Verblijven in Goslar

Er zijn heel wat hotels en andere accommodaties beschikbaar in Goslar, waaronder:

Eten in Goslar

In Goslar kan op verschillende plaatsen gegeten worden, waaronder:

Geniet van een lang weekend in Goslar!