Wuppertal

Een avontuurlijk weekend in Wuppertal

Wuppertal is gelegen in Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Ze bezit ongeveer 350.000 inwoners. Wuppertal was één van de eerste Duitse steden die geïndustrialiseerd werden. In de vroege 19e eeuw was Wuppertal een welvarende stad, groter dan Keulen. Maar zodra de industrialisatie in Duitsland echt in gebruik was, kon Wuppertal niet met haar buren volgen. Dankzij de unieke spoorweg ontvangt Wuppertal een kleine, maar gestage stroom bezoekers.

De hangende spoorweg in Wuppertal

De stad heeft een unieke attractie, de hangende spoorweg. Terwijl de meeste steden een ondergronds openbaar vervoer hebben, heeft Wuppertal het ​​idee van Eugen Langen gebruikt: een hangende spoorweg die op een kabelbaan lijkt. De hangende Spoorweg in Wuppertal bestaat al sinds 1901 en werd jaren nadien verlengd. Ze wordt er nog steeds gebruikt in het dagelijkse leven.

In het Duits wordt de spoorweg "Schwebebahn" genoemd. Vrij vertaald betekent dit een drijvende trein. In andere talen wordt meestal "hangende spoorweg" of "de ophangbaan" gebruikt. De officiële Duitse naam is "Einschienige Hangebahn System Eugen Langen". Het merendeel van het spoor loopt boven de Wupper rivier. Mensen die een achtbaanrit verwachten zullen teleurgesteld worden. De treinen schommelen lichtjes, maar niet veel. Toeristen worden er snel aan gewend. De treinen lopen slechts 8 meter boven de straten en 10 tot 12 meter boven de Wupper rivier. Er is ook geen panoramisch uitzicht te zien vanaf de treinen.

De stations zijn een interessante mix van oude en nieuwe stijlen. Het is de moeite waard om te stoppen bij vele stations en de gebouwen te bewonderen. De gebouwen zijn slechts enkele minuten van elkaar verwijderd. De ophangbaan is erg veilig. Er is maar één fataal ongeval geweest, ondanks dat de lijn al meer dan honderd jaar actief is. In 1999 stierven vijf mensen toen een trein in de Wupper rivier viel. Helaas was het een onnodig ongeval. Tijdens het onderhoudswerk werd een stuk metaal op het spoor vergeten, waardoor de eerstvolgende trein de rivier inviel.

Vervoer en hotels in Wuppertal

Wuppertal is gemakkelijk te bereiken, zowel per auto als per trein. In vergelijking met andere steden zijn er niet zo veel hotels, maar wel voldoende. Enkele uitstekende hotels om te boeken in Wuppertal zijn:

Hoewel Wuppertal verschillende bezienswaardigheden en attracties heeft, gaan de meeste toeristen naar Wuppertal voor de Schwebebahn. Echter is de zoo van Wuppertal voor gezinnen met kinderen zeker aan te raden!