Sauerland

Een korte vakantie naar Sauerland

Sauerland is gelegen in de staten Hessen en Noordrijn-Westfalen, in het noordwestelijke Duitsland. Het is gemakkelijk bereikbaar voor Nederlandse toeristen. Aan de noordelijke kant wordt het begrensd door de rivier de Ruhr en zijn zijrivier, de Möhne. Aan de zuidelijke kant wordt het begrensd door de Sieg en het Westerwoud, een bergachtig gebied ten oosten van de Rijn. Ook ligt Sauerland ten oosten van het Bergisches Land. De historische stad Arnsberg ligt in het Sauerland.

De naam betekent "bitter land" en werd naar verluidt afgeleid door de hevige weerstand van zijn Saksische inwoners tegen Charlemagne en de Franken. Ook verwijst het mogelijk naar de relatief slechte bodem en het vaak ruige, heuvelachtige terrein. Voorheen was het gebied grotendeels afhankelijk van de bosbouw en weideboerderijen. Later heeft Sauerland zich ontwikkeld als een ijzerertsmijngebied die het zwaar geïndustrialiseerde Ruhrgebied bedient. Talrijke dammen en reservoirs in de diepe dalen leveren water aan het Ruhrgebied. Delen van het Sauerland hebben ook toeristische industrieën ontwikkeld met klimaatgezondheidsoorden in het Rothaargebergte, het Eggegebergte en het Lennegebergte.

Doe tips in Sauerland

Elk jaar gaan er veel toeristen naar het Sauerland in Duitsland. Of dit nu voor een korte vakantie is, een autovakantie, een lang weekend weg, een zomervakantie of een wintervakantie, Sauerland heeft voor alles wat te bieden. Het gebied heeft bijvoorbeeld heel wat wintersportmogelijkheden. De omgevingen van Willingen en Winterberg zijn gegeerd bij wintersportliefhebbers.

Vervolgens kunnen ook de stuwmeren bezocht worden. Deze zijn gelegen in de Diemelsee, de Edersee, de Biggesee en de Möhnesee.

De Dechenhöle is een bekende grot bij Iserlohn. Toeristen kunnen er naar binnen gaan. Ook is de Attagrot er leuk om te bezoeken, deze ligt in Attendorn. Het is een prachtige druipsteengrot.

Ook heeft Sauerland heel wat historische gemeenten en steden. Het is zeker de moeite waard om ze te bezoeken. Enkele voorbeelden van deze steden zijn: Attendorn, Bad Wildungen, Korbach, Willingen, Winterberg, Meschede en Arnsberg. In de verschillende steden en gemeenten liggen diverse musea en kastelen die bezocht kunnen worden.

Het spreekt voor zich dat dit heuvelachtige, beboste gebied populair is bij natuurliefhebbers. Er zijn voornamelijk beuk- en sparwouden die verspreid liggen over vijf natuurparken. Het gebied kent ongeveer 20.000 kilometer gemarkeerde wandelroutes. Fietsers en mountainbikers kunnen uit tientallen routes kiezen.

Verblijven in Sauerland

Sauerland heeft veel mogelijkheden voor accommodaties, zoals appartementen, aparthotels, hotels, pensions, vakantiehuizen en meer. Enkele uitstekende hotels zijn:

Tijdens een korte vakantie in Sauerland zal niemand zich vervelen!