Münster

Een weekend weg naar Münster

Münster is een onafhankelijke stad in Noordrijn-Westfalen, Duitsland. De stad is in het noordelijke deel van de staat gelegen en is gemakkelijk bereikbaar vanuit Nederland. Ze wordt beschouwd als het culturele centrum van de regio Noordrijn-Westfalen. Ook is het de hoofdstad van de gemeentelijke regio Münsterland. Münster was de plaats van de anabaptistische opstand tijdens de protestantse hervorming. Tevens was het de plaats van de ondertekening van het Verdrag van Westfalen, waardoor de dertigjarige oorlog in 1648 eindigde. Vandaag staat ze vooral bekend als de fietshoofdstad van Duitsland. Ze bezit meer dan 300.000 inwoners, waarvan er iets meer dan 50.000 studenten zijn.

De geschiedenis van Münster

Münster heeft een rijke geschiedenis die ver teruggaat in de tijd. De naam van de stad komt van de Latijnse benaming "Monasterium", hetgeen "klooster" betekent en verwijst naar de stichting van het bisdom in 793 door Karel de Grote. Lüdger was er de eerste bisschop. In de middeleeuwen was het een welvarende Hanzestad.

Jammer genoeg kreeg de stad verschillende keren te maken met zeer grote branden, alsook met de pest. Door deze voorvallen stierven duizenden burgers. Elk jaar wordt er een processie gehouden om deze noodlottige feiten te herdenken.

De stad werd door bombardementen voor het grootste deel verwoest tijdens de tweede wereldoorlog. Nadien werd ze heropgebouwd tot een mooie, charmante stad.

Het toerisme in Münster

De Dom van Münster is een belangrijke bezienswaardigheid. Ze werd gebouwd in de 13e eeuw en bevat een mix van late romaanse en vroege gotische stijlen. Na de Tweede Wereldoorlog werd ze volledig hersteld. De Dom omvat een astronomische klok die dateert uit het jaar 1540. Ze is versierd met handgeschilderde symbolen uit de dierenriem. De klok verbeeldt de beweging van de planeten. Elke middag speelt ze de zogenaamde Glockenspiel-melodie.

De Prinzipalmarkt is in het centrum van Münster gelegen. Het is de belangrijkste winkelstraat met een gotisch gemeentehuis uit de 14de eeuw. In dit gemeentehuis werd het Verdrag van Westfalen ondertekend. Direct aan het noorden van de Prinzipalmarkt ligt de Roggenmarkt met elegante winkels.

De Sint Lambertuskerk dateert uit 1375. Ze bevat ijzeren kooien waarin de lijken van Jan van Leiden en andere aanvoerders werden tentoongesteld.

Schloss Münster is een prachtig bouwwerk en voormalig paleis dat gebouwd werd tussen de jaren 1767 en 1787. Het was de verblijfplaats van enkele prinsen en bisschoppen. Het kasteel werd ontworpen door de barokke architecten Johann Conrad Schlaun en Wilhelm Ferdinand Lipper. Momenteel doet het gebouw dienst als het administratieve centrum van de universiteit.

De Botanischer Garten Münster is een mooie, botanische tuin die opgericht werd in 1803.

De vesting van Zwinger is een herdenkingspark. Het werd in 1528 gebouwd. De vesting werd van de 18e tot de 20ste eeuw als gevangenis gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze door de Gestapo gebruikt voor executies.

Hotels en vervoer in Münster

Enkele uitstekende hotels in Münster zijn:

Münster is gemakkelijk bereikbaar met de wagen, maar ook is er een luchthaven dichtbij gelegen, namelijk: Münster-Osnabrück.