Wernigerode

Vakantie in het kleurrijke Wernigerode

Wernigerode is een kleurrijke stad in de Harz. De stad ligt ten noorden van het Harzgebergte en bevat een zeer bijzondere charme. De verscheidenheid van prachtige huizen is er een aantrekpunt. Er staan ook houten huizen die dateren vanuit het jaar 1400.

Een moderne stad met een geweldige geschiedenis

De opbouw van de stad Wernigerode dateert uit tijden tussen de 9e en de 12e eeuw. Archeologische vondsten wijzen erop dat de start van de stad aan het einde van de 9e eeuw plaatsvond. Het dorp was in die tijd zeer goed gelegen, dichtbij twee belangrijke handelsroutes van het Harzgebergte. Het was in eerste instantie een rustiek dorp met goede ambachten en een uitstekende handel.

Het dorp groeide snel en ontwikkelde zich tot een echte marktplaats. In de vroege 12e eeuw werd het kasteel van Wernigerode gebouwd en werd dit een stimulans voor de ontwikkeling van de stad. Het eerste documentaire bewijsmateriaal van dit kasteel dateert uit 1121, met vermelding van de graaf van Wernigerode.

Op 17 april 1229 kregen de bewoners gemeentelijke voorrechten. Ambachten en handel floreerden er tussen de stadsmuren die de stad omringden. Nadien werd er een nieuwe stad gebouwd, die onder de gemeenschappelijke grondwet kwam totdat het in 1410 zijn eigen gemeentelijke voorrechten kreeg. Vervolgens werden in 1529 de oude en de nieuwe stad samengevoegd. Wernigerode kreeg zijn eigen grondwet.

Ook de ontwikkeling van Wernigerode in de laatste eeuwen was dynamisch. In de 19e eeuw ontstond er een grote boost in de ontwikkeling van de stad. De omvang groeide toen het toerisme ontstond. Na de Tweede Wereldoorlog, waar Wernigerode gelukkig weinig van ondervond, ontstond er een welvarende economie. Deze economie kon zelfs gewoon voortgezet worden na de val van de Muur en tijdens de turbulente tijden van de Duitse hereniging. Dit was verre van natuurlijk in andere delen van Oost-Duitsland.

Bezienswaardigheden in Wernigerode

Wernigerode heeft onder andere volgende bezienswaardigheden:

De Europese wandelroute E11 is gelegen langs deze stad, wat het een ideale plaats maakt voor wandelliefhebbers tijdens een korte vakantie. Deze route is maar liefst 2560 kilometer lang!

Hotels in Wernigerode

Wernigerode heeft verschillede hotels waar vakantiegangers kunnen verblijven, zoals:

Voor een lang weekend weg naar Duitsland is Wernigerode zeer leuk!