Paderborn

Een korte vakantie naar Paderborn

Paderborn is een stad in het oosten van Duitsland. Ze behoort tot de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De naam van de stad is afkomstig uit de benamingen "Pader", een rivier, en "born", een oude Duitse term voor de bron van een rivier. De rivier Pader stamt uit meer dan 200 bronnen af die in de buurt van de kathedraal van Paderborn gelegen zijn, waar St. Liborius begraven is. De stad bezit iets minder dan 150.000 inwoners.

De geschiedenis van Paderborn

Er wordt gezegd dat Paderborn in 795 werd opgericht door Karel de Grote. Echter begint de officiële geschiedenis van de stad al in het jaar 777, toen Karen de Grote er een kasteel liet bouwen. De geschiedenis heeft er een belangrijke rol gespeeld voor Karel de Grote.

Enkele eeuwen later werd de bisschop van Paderborn er in 1100 Prins van het Rijk. De bisschop liet er verschillende grote bouwwerken bouwen. Hierdoor werd het een belangrijk gebied waar de keizers zouden blijven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Paderborn gebombardeerd door geallieerde vliegtuigen in 1944 en 1945, wat resulteerde in een stad met maar liefst 85% vernietiging. Veel historische gebouwen werden er verwoest. Na een strijd van 31 maart tot 1 april 1945 werd de stad in beslag genomen door de Amerikaanse 3e Pantserdivisie. Er werden tanks en vlammenwerpers gebruikt tijdens gecombineerde mechanische infanterie aanvallen tegen de zuidwestelijke, zuidelijke en zuidoostelijke benaderingen van de stad.

Nadat de stad werd gereconstrueerd, werd Paderborn een belangrijke industriële zetel in Westfalen. Het Britse leger heeft een aanzienlijke aanwezigheid in het gebied behouden en gebruikt er nog steeds het nabijgelegen Sennelager trainingsgebied.

Het toerisme in Paderborn

Paderborn beschikt over het grootste computermuseum ter wereld, het Heinz Nixdorf MuseumsForum. Het is ongeveer 6000 vierkante meter groot.

Er zijn verschillende interessante musea in de stad gelegen. Het Kaiserpfalz is in de directe omgeving van de kathedraal gelegen. Er zijn objecten te zien uit de Karolingische, de Ottoonse en de Saksische tijden. Het museum is gelegen op fundamenten van een voormalig paleizencomplex uit de 8e eeuw. Vlak naast het huidige museum vond het keizerlijk paleis van Karel de Grote plaats. Hiervan kunnen enkel nog de gereconstrueerde funderingen gezien worden.

Het kunstmuseum de Städtische Galerie in der Reithalle is ook leuk om te bezoeken. Ze wordt omringd door de barokke tuinen van het kasteel.

Hotels in Paderborn

Paderborn beschikt over enkele uitstekende accommodaties, waaronder: