Jena

Een weekend weg naar het Duitse Jena

Jena is een grote stad in het oosten van Duitsland. De stad bezit ongeveer 110.000 inwoners. Een prachtige mix van natuur, geschiedenis en technologie is herkenbaar voor Jena. Toeristen vinden de trendy cafés, de uitstekende restaurants en de leuke winkels er heerlijk. Jena's idyllische omgeving in de Saale-vallei, omgeven door steile kalkstenen, maakt het een zeer bijzondere vakantiebestemming.

Het industriële Jena

Jena is de thuishaven van de wereldberoemde bedrijven Schott Glas en Zeiss. Al sinds de tweede helft van de 19e eeuw was Jena hierdoor één van de belangrijkste, industriële steden van Duitsland. Jena biedt hierdoor een opmerkelijke combinatie van industrieel en intellectueel erfgoed, onderzoek, innovatie en academie. Tijdens een wandeling door de stad wordt dit meteen duidelijk door de vele instellingen en universiteiten die de stad rijk is.

Jena is het centrum voor wetenschap en leren. Er zijn verschillende belangrijke musea gelegen, waaronder het Schott Glass Museum en het Optical Museum. Deze musea zijn gewijd aan het leven en de nalatenschap van Carl Zeiss en Ernst Abbe. Ook zijn er fascinerende musea van literatuur en kunstgeschiedenis gelegen, waaronder het stadsmuseum in Alte Göhre of de Kunsthof Jena galerij.

Jena bezit enkele architectonische monumenten. Veel van deze monumenten staan in verband met bekende namen. Zo is er bijvoorbeeld het Zeiss planetarium dat in 1926 geopend werd, of de telescoopvormige Jen Tower. Dit is het hoogste gebouw in de stad en het tweede hoogste in Oost-Duitsland. De Jen Tower bezit 30 verdiepingen.

Het literaire leven van Jena

Friedrich von Schiller was een belangrijke toneelschrijver die in Jena woonde. Zijn zomerhuis op Schillergässchen is een magneet voor literatuurliefhebbers. De ovale stenen tafel waar hij vaak schreef, staat er nog steeds.

De zeven wonderen van Jena

De zeven wonderen van Jena zijn er nog steeds te zien. Twee mooie voorbeelden van deze wonderen zijn:

Tijdens een korte vakantie in Jena is het zeker aan te raden om naar de zeven wonderen op zoek te gaan!

Hotels in Jena

Jena heeft niet zoveel hotels beschikbaar als andere grote steden in Duitsland, maar toch zijn er een 30-tal waaruit vakantiegangers kunnen kiezen. Schwarzer Bär Jena is een uitstekend 4 sterren hotel dat tegenover de universiteit ligt. 4 sterren hotel Best Western Hotel Jena bevat een wellnessruimte. Dit hotel is ideaal voor iedereen die wilt ontspannen.